Brokuły pieczone w plastrach oscypka
Co wziąć na brokuły pieczone z oscypkiem:
- pęczek brokułów gałązkowych (lub szparagów)
- 2 łyżki oliwy
- ½ ząbka czosnku
- sól i pieprz
- sok z cytryny
- ¹/3 podłużnego oscypka
Przygotowanie:
Używając obieraczki do warzyw, wytnij z oscypka cieniutkie, długie plastry. Zdrewniałe końcówki brokułów odłam, jeśli skórka na łodyżkach jest gruba, obierz ją. Brokuły zalej osolonym wrzątkiem i gotuj minutę bez przykrycia. Oliwę wymieszaj z czosnkiem, solą i pieprzem, posmaruj nią brokuły. Składaj je po 2-3 i owijaj plastrami sera. Układaj na blaszce do pieczenia i piecz w temp. 180°C, aż będą al dente, a ser się lekko rozpuści i zarumieni. Podawaj gorące z sosem czosnkowym lub tzatziki.
Tekst i zdjęcie: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl