Co wziąć na brokuły pieczone z oscypkiem:

  • pęczek brokułów gałązkowych (lub szparagów)
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ ząbka czosnku
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny
  • ¹/3 podłużnego oscypka

Przygotowanie:

Używając obieraczki do warzyw, wytnij z oscypka cieniutkie, długie plastry. Zdrewniałe końcówki brokułów odłam, jeśli skórka na łodyżkach jest gruba, obierz ją. Brokuły zalej osolonym wrzątkiem i gotuj minutę bez przykrycia. Oliwę wymieszaj z czosnkiem, solą i pieprzem, posmaruj nią brokuły. Składaj je po 2-3 i owijaj plastrami sera. Układaj na blaszce do pieczenia i piecz w temp. 180°C, aż będą al dente, a ser się lekko rozpuści i zarumieni. Podawaj gorące z sosem czosnkowym lub tzatziki.

Tekst i zdjęcie: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, greenmorning.pl

Zobacz również