Babeczki warzywne z makaronem

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 45 minut Składnik: Warzywa , Zboża Dieta: Ogólna Danie: Przekąski

 

Warzywne babeczki to świetny sposób na makaron, który został z obiadu. Nadadzą się na lunch do szkoły i do pracy. 
• pół opakowania makaronu tagliatelle
• 6 łyżek tartego parmezanu
• 5-6 suszonych pomidorów
• 5-6 pieczarek
• 2 łyżki masła
• 6 pomidorków koktajlowych
• garść orzeszków piniowych albo pestek słonecznika
• 2 łyżki oliwy
• sól
 
Do dekoracji:
• listki bazylii
•pomidorki koktajlowe

Makaron ugotuj al dente w dużej ilości dobrze osolonej wody. Pokrój drobno suszone pomidory i połącz z makaronem. Dodaj parmezan i wymieszaj. Pieczarki pokrój w półtalarki, podsmażaj na maśle, aż się zarumienią. Orzeszki lub pestki podpraż na suchej patelni na złoto i wsyp do makaronu, dodaj pieczarki. Dopraw do smaku solą, wlej oliwę i dobrze wymieszaj. Przygotuj foremkę do babeczek i wyłóż ją papierem do pieczenia. Możesz też użyć papierowych papilotek, takich jak do muffinków. Nałóż do foremek makaron z warzywami. Dobrze dociśnij, żeby masa nie była zbyt luźna. Na wierzchu każdej babeczki ułóż pomidorki przekrojone na pół. Wstaw babeczki do piekarnika i piecz 20 minut w 180ºC, aż ser się zarumieni, a skóra na pomidorkach popęka. Podawaj z bazylią i świeżymi pomidorkami.

 

Dobre rady:
 
• Dodaj do makaronu okruszki z suchego chleba podsmażone na oliwie z solą i chili. Sycylijczycy używają takiej kruszonki zamiast parmezanu.
• Jeśli chcesz, żeby babeczki były bardziej syte, wlej do nich śmietankę wymieszaną z jajkiem.
• Zamiast makaronu możesz użyć gotowanych ziemniaków pokrojonych w talarki i doprawionych gałką muszkatołową. 
 
Tekst: Joanna Zaguła
Zdjęcie: RAFAEL PRANSCHKE/STOCKFOOD/FREE