Babeczki warzywne z makaronem
• 6 łyżek tartego parmezanu
• 5-6 suszonych pomidorów
• 5-6 pieczarek
• 2 łyżki masła
• 6 pomidorków koktajlowych
• garść orzeszków piniowych albo pestek słonecznika
• 2 łyżki oliwy
• sól
• listki bazylii
•pomidorki koktajlowe
Makaron ugotuj al dente w dużej ilości dobrze osolonej wody. Pokrój drobno suszone pomidory i połącz z makaronem. Dodaj parmezan i wymieszaj. Pieczarki pokrój w półtalarki, podsmażaj na maśle, aż się zarumienią. Orzeszki lub pestki podpraż na suchej patelni na złoto i wsyp do makaronu, dodaj pieczarki. Dopraw do smaku solą, wlej oliwę i dobrze wymieszaj. Przygotuj foremkę do babeczek i wyłóż ją papierem do pieczenia. Możesz też użyć papierowych papilotek, takich jak do muffinków. Nałóż do foremek makaron z warzywami. Dobrze dociśnij, żeby masa nie była zbyt luźna. Na wierzchu każdej babeczki ułóż pomidorki przekrojone na pół. Wstaw babeczki do piekarnika i piecz 20 minut w 180ºC, aż ser się zarumieni, a skóra na pomidorkach popęka. Podawaj z bazylią i świeżymi pomidorkami.
• Zamiast makaronu możesz użyć gotowanych ziemniaków pokrojonych w talarki i doprawionych gałką muszkatołową.
Zdjęcie: RAFAEL PRANSCHKE/STOCKFOOD/FREE