Sok z buraczków

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 45 minut Składnik: Warzywa Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie: Przetwory

Na uodpornienie organizmu doskonale działa domowy sok z buraczków.

- kilka czerwonych buraków
- opcjonalnie marchewka, seler, pietruszka, czosnek
- źródlana woda
- sól
- oliwa

Weź kilka czerwonych buraków (można dodać marchewkę, seler, pietruszkę), źródlaną wodę lub schłodzoną przegotowaną i sól. Warzywa obierz i pokrój. Włóż do kamionkowego naczynia, ubij, zalej wodą i posól. Możesz dodać parę ząbków czosnku – jeśli lubisz. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Codziennie mieszaj. Czwartego dnia sok powinien mieć miły kwaskowy zapach i smak. Odlej go do innego naczynia, a warzywa przepuść przez sokowirówkę. Sok połącz z wodą i przelej do butelek. Do każdej wlej odrobinę oliwy. Zakorkuj. Przechowuj w chłodnym miejscu. Pij szklankę dziennie. Kilkudniowa kuracja odchudzająca – sam sok trzy razy dziennie – uczyni cuda!

Tekst: Joanna Halena
Fotografie: Stockfood/Free, Anna Słomczyńska