Przetwory z cukinii - mus z marchwi i cukinii
Szukasz ciekawego przepisu na przetwory z cukinii? Zobacz przepis na ten mus!
Przetwory z cukinii - mus z marchwi i cukinii
Weź:
•2 kg marchwi
•2 kg cukinii
•4 łyżki oleju
•½ łyżeczki gałki muszkatołowej
•sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Marchewki umyj i ugotuj. Potem obierz i pokrój w plasterki.
2. Cukinię obierz, przetnij na pół i wydrąż gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce.
3. Na patelni rozgrzej tłuszcz i przysmaż połowę cukinii, przełóż ją do miski. Potem przesmaż drugą część.
4. Dodaj do miski marchewkę. Dopraw i wymieszaj.
5. Zblenduj na gładkie purée.
6. Przełóż do słoików, pasteryzuj przez pół godziny.
TEKST: BEATA WOŹNIAK ZDJĘCIA: Shutterstock.com