Przetwory - suszone pomidory z chili
Wekować możesz wszystkie skarby z ogrodu. Poszukaj ciekawych przepisów i eksperymentuj z dodatkami i przyprawami.
Suszone pomidory z chili
WEŹ:
•2 kg mięsistych pomidorów
•1½ szklanki oleju
•1½ szklanki oliwy
•2 łyżki octu
•1 łyżeczkę soli
•papryczkę chili
Przygotowanie:
1. Pomidory umyj, przekrój na pół.
2. Rozłóż je w suszarce do grzybów i włącz ją na 70°C. Susz bez przerwy półtora dnia.
3. Włóż je do słoika, dodaj kilka plasterków chili, posól, wlej ocet i wymieszaj.
4. Olej i oliwę rozgrzej w rondelku. Mają być gorące, ale nie wrzące.
5. Wlej do słoików, tak aby pomidory były przykryte.
6. Zakręć i odstaw do ostudzenia.
TEKST: BEATA WOŹNIAK zdjęcie: shutterstock