Przetwory - suszone pomidory z chili

Wekować możesz wszystkie skarby z ogrodu. Poszukaj ciekawych przepisów i eksperymentuj z dodatkami i przyprawami.

Suszone pomidory z chili

WEŹ:

•2 kg mięsistych pomidorów
•1½ szklanki oleju
•1½ szklanki oliwy 
•2 łyżki octu
•1 łyżeczkę soli
•papryczkę chili

Przygotowanie: 

1. Pomidory umyj, przekrój na pół.
2. Rozłóż je w suszarce do grzybów i włącz ją na 70°C. Susz bez przerwy półtora dnia.  
3. Włóż je do słoika, dodaj kilka plasterków chili, posól, wlej ocet i wymieszaj.
4. Olej i oliwę rozgrzej w rondelku. Mają być gorące, ale nie wrzące.
5. Wlej do słoików, tak aby pomidory były przykryte.
6. Zakręć i odstaw do ostudzenia.

TEKST: BEATA WOŹNIAK zdjęcie: shutterstock

Zobacz również