Marta Wajda, projektantka i fotografka, od kilku lat zajmuje się kateringiem i produkcją przetworów Made with Love.
Porady Marty dotyczące przetworów:
• Najlepsze do przetworów są pomidory paprykowe, bo mają najmniej pestek. Poznasz je po podłużnym kształcie.
• Najsłodsze (i moje ulubione) pomidory gruszkowe mają kształt malutkich gruszek. Z dużych polecam śliwkowe – ciemne i bardzo słodkie lub gargamele – o nieregularnym kształcie i wyraziste w smaku.
• Do chutneyów dodaję wędzoną słodką paprykę, ziarna gorczycy oraz miód – fajnie przełamują kwaśny smak pomidorów.
• Malinowe najlepiej smakują z kremowym octem balsamicznym. Poza mozzarellą świetnie pasują do nich sery słone typu feta lub bułgarski szopski.
• Jeśli masz do przerobienia bardzo duże ilości owoców albo warzyw, warto zainwestować w specjalny garnek do konfitur z grubym dnem. Równomiernie rozprowadza ciepło i zapobiega nadmiernemu przywieraniu owoców do dna. Kosztuje 200-300 zł.
• Wąchaj pomidory, zanim je kupisz. Te, które nie pachną, gdy potrzesz im skórkę, nie są uprawiane naturalnie.
•Nie trzymaj się kurczowo przepisów, tylko eksperymentuj. Na przykład większość tradycyjnych przetworów zawiera bardzo dużo cukru. Jeśli tak jak ja wolisz je w wersji mniej słodkiej, daj go mniej.
•Jeżeli chcesz zrobić naprawdę mało słodkie przetwory, zamiast cukru musisz dodać pektyny, które są naturalnym konserwantem. Zrobisz je sama, na przykład z jabłek.
• Nie miksuj wszystkiego na gładką masę, nie obieraj każdego owocu ze skórki. Większe kawałki zmienią smak. Domowe przetwory uwielbiamy właśnie za to, że są inne od sklepowych.
• Jeśli nie masz tarasu, a chcesz wyhodować własny krzaczek pomidorów, wybierz gatunek o nazwie koralik. Jest na tyle mały, że spokojnie można go trzymać nawet na parapecie. Potrzebuje niewiele ziemi, ale sporo słońca. Lubi regularne, niezbyt obfite podlewanie. Owocuje od połowy lipca aż po mrozy.
Weź:
•pół kilograma pomidorków koktajlowych (najlepiej w różnych kolorach)
•4 łyżki cukru
•sok z cytryny
•nasiona z 2 lasek wanilii
•3 łyżki cukru żelującego
Pomidorki przekrój na pół, włóż do miski i zasyp cukrem wymieszanym z wanilią. Odstaw na około 45 minut, żeby puściły sok. Odstane pomidorki wlej na głęboką patelnię. Cukier żelujący wymieszaj z sokiem z cytryny i wlej na patelnię. Gotuj, sporadycznie mieszając, 25-30 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Przełóż dżem do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem, by wystygły.
Wysłuchała: Agnieszka Berlińska
Zdjęcia: Eliza Krakówka, Shutterstock