Marynowane bakłażany

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 0

Pora szykować zapasy. Jeśli znudziły nam się babcine przepisy, dodajmy im pikanterii.

Weź:

• 3 kilogramy drobnych bakłażanów
• pół litra oleju słonecznikowego
• pół litra octu winnego
• ćwierć kilo cukru
• 3 łyżki soli morskiej
• posiekaną natkę pietruszki
• kilka ząbków czosnku
• ziarenka czarnego pieprzu

Pokrój bakłażany w plasterki, posól i odstaw na 2 godziny, żeby pozbyć się goryczki. Przygotuj marynatę z soli, cukru, wody, octu, oleju i zagotuj. Zblanszuj bakłażany we wrzącej marynacie. Układaj w słoikach warstwami bakłażany, ząbki czosnku, natkę, ziarenka pieprzu. Zalej marynatą i zamknij słoiki. Pasteryzuj 5 minut.

Zebrała: Monika Węgrzyn
Zdjęcia: Stockfood/Free, Alamy/Be&W, shutterstock.com