Marynowana pieczona papryka
Weź:
• 5 kilogramów czerwonej papryki
• główkę czosnku
• 2 pęczki natki pietruszki
• półtorej łyżki octu winnego
• łyżkę oleju słonecznikowego
• ćwierć szklanki soli
• ziarenka czarnego pieprzu
• liście laurowe
Nagrzej piekarnik do 180ºC i upiecz papryki na blasze, obracając od czasu do czasu. Kiedy skórka sczernieje i papryki będą opieczone ze wszystkich stron, włóż je na 15 minut do dużego naczynia i przykryj. Obierz papryki ze skórki, oczyść dokładnie z nasion i pokrój. Układaj kawałki papryki w naczyniu warstwami, posól i skrop odrobiną octu. Odstaw na 8-10 godzin. Odsącz dokładnie z octu. Układaj warstwami w słoikach, wkładając tu i ówdzie ząbki czosnku, listki natki pietruszki, ziarenka pieprzu i liście laurowe. Posól i skrop olejem. Przyciśnij czystym kamieniem i zalej olejem tak, żeby nad papryką była 3-4 centymetrowa warstwa. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Zebrała: Monika Węgrzyn
Zdjęcia: Stockfood/Free, Alamy/Be&W, shutterstock.com