Przepis na domową marmoladę z gorzkich pomarańczy sewilskich.
Weź:
•półtora kilograma sewilskich pomarańczy
•3 litry wody
•cytrynę
•3 kilogramy cukru
Owoce wyszoruj w gorącej wodzie, potem 3 godziny gotuj na małym ogniu i wybierz łyżką cedzakową. Bardzo miękkie pokrój na ćwiartki. Zeskrob miąższ wraz z pestkami i wrzuć do garnka. Dodaj dwie chochelki płynu z gotowania i postaw na ogniu na kolejne 10 minut. W tym czasie pokrój skórki i wrzuć do pozostałej po gotowaniu wody. Wyłóż sitko gazą i bardzo dokładnie przecedź przestudzony miąższ. Sok zawiera mnóstwo pektyn, dzięki którym marmolada stężeje. Wymieszaj płyn z gotowania, skórki i sok, niech postoją przykryte lnianą ściereczką przez noc. Następnego dnia postaw mieszankę na ogniu, dodaj podgrzany przez 10 minut w piekarniku cukier i starannie wymieszaj. Nie dopuść do wrzenia, dopóki nie rozpuści się cały cukier – sprawdzisz to, wypatrując kryształków na spodzie łyżki. Potem gotuj płyn na małym ogniu, aż ściemnieje (3–4 godziny). Teraz wylej odrobinę na oziębiony talerzyk i przejedź po powierzchni palcem – jeśli się zmarszczy, marmolada jest gotowa. Nakładaj ją do słoików.
Tekst: Monika Grzybowska
Fotografia: Stockfood/Free