Konfitura z płatków róży
Pyszna domowa konfitura z płatków róży cukrowej.
Weź:
•pół kilograma płatków róży cukrowej
•3 szklanki cukru
•2 cytryny
•100 ml grenadyny lub koszenili, żeby poprawić kolor
Płatki wrzuć do wrzątku, a kiedy się zagotują, odcedź (wodę od gotowania zachowaj) i przełóż do zimnej wody. Zostaw na 10 minut, po czym ponownie odcedź. Półtora litra wody, w której gotowały się róże, wlej do garnka (powinien mieć 4 l pojemności), wsyp cukier, wlej sok z całej cytryny i gotuj, szumując syrop. Gdy już będzie gęsty, przełóż do niego róże i wolno smaż przez 3–4 godziny. Na koniec dodaj sok z połowy cytryny, trochę koszenili lub grenadyny i jeszcze chwilę smaż. Gotową konfiturę zamknij w słoikach.
Tekst: Magdalena Adamczewska
Fotografie: Timemachine