Konfitura z płatków róży

Trudność: Bardzo łatwe Czas przygotowania: 20 minut Składnik: Owoce Dieta: Ogólna , Wegańska , Wegetariańska Danie: Przetwory

WEŹ:

  • 25 dag płatków róży cukrowej
  • 50 dag cukru
  • łyżeczka kwasku cytrynowego (proporcje są takie: cukru 2 razy tyle ile ważą róże)

WYKONANIE:

Płatki przebrać, usuwając listki i pręciki. Zalać płatki wrzącą wodą, odcedzić po chwili, odcisnąć. Ucierać w makutrze (lub w mikserze) z cukrem aż otrzymamy konsystencję dżemu. Potem całość wymieszać z kwaskiem i nakładać do wygotowanych lub wyparzonych w piekarniku suchych słoiczków twist, położyć bibułkę posmarowaną spirytusem lub wódką i zamknąć zakrętkami też wyparzonymi. Przechowywać w ciemnym miejscu, w miarę chłodnym.

Zdjęcie: Shutterstock