Weź:
•1 kg małych i twardych gruszek zimowych odmian (bergamotki)
•1 kg cukru
•3⁄4 szklanki wody lub soku wiśniowego
•kilka goździków
Umyte, przebrane gruszki zalej w całości wodą i gotuj, aż nieco zmiękną. Odcedź i obierz, usuń gniazda nasienne. Ugotuj syrop z wody i cukru, ostudź, zalej gruszki i odstaw na kilkanaście godzin. Potem wyjmij owoce z syropu, który ponownie zagotuj i podgrzewaj, aż zgęstnieje. Ostudź i znów zalej nim gruszki na kilkanaście godzin. Powtórz te czynności jeszcze dwa razy, gotując gruszki w syropie przez kilka minut. Gotowe przełóż do gorących słoików i zamknij.
Tekst: Małgorzata Schwarzgruber
Fotografie: Mariusz Izdebski, Magiczna KuchniaⒸ, Stockfood