Weź:
•1 kg cytryn
•1,5 kg cukru
Umyte świeże cytryny mocz w przegotowanej wodzie co najmniej przez 8–10 dni, codziennie zmieniając wodę. Potem gotuj je przez cztery godziny i wystudź w tej samej wodzie. Pokrój w plasterki i usuń pestki. Cukier podziel na cztery części, z jednej ugotuj syrop i zalej nim cytryny. Po 24 godzinach zlej syrop znad owoców, dodaj drugą część cukru, zagotuj i ponownie zalej cytryny. Powtarzaj tę czynność przez następne dni, za każdym razem dodając część cukru. Ostatniego dnia zagęść syrop, jeśli będzie zbyt rzadki, dodaj do niego plastry cytryn i smaż ma małym ogniu przez 5-10 minut. Włóż do wyparzonych, gorących słoików i odwróć je do góry dnem i konfitura z cytryn gotowa.
Tekst: Małgorzata Schwarzgruber
Fotografie: Mariusz Izdebski, Magiczna KuchniaⒸ, Stockfood