Konfitura marchewkowa z płatkami słonecznika

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Warzywa Dieta: Wegetariańska , Wegańska Danie: Przetwory

Weź:

•1 kg marchwi, najlepiej karotki

•1 kg cukru

•szklankę wywaru z gotowania marchwi

•¼ szklanki soku z cytryny

•pół łyżeczki kardamonu •garść płatków słonecznika

Sposób wykonania:

Marchew obierz i ugotuj na półmiękko. Odcedź, zachowaj wywar, a korzenie pokrój w plastry. Z cukru i wywaru zrób syrop „do perły”, przestudź go i zalej marchew. Odstaw na noc. Wyjmij marchew, syrop zagotuj, dodaj sok z cytryny, kardamon, marchew i smaż 5 minut. Ostudź i znów smaż 5 minut. Dodaj płatki.

Przepis pochodzi z książki Wandy Jackowskiej „Konfitury. Sekrety, tradycja i smak” 

OPRACOWANIE: MARTA KWIATKOWSKA

ZDJĘCIA: MATERIAŁY PRASOWE

Zobacz również