Konfitura gruszkowa z kajetu prababci
Co powiesz na gruszkowe przetwory według przepisu sprzed ponad 100 lat? Sprawdzone przez samą Lucynę Ćwierczakiewiczową, słynną kucharkę z przełomu wieków.
- 7 szklanek cukru,
- 8 gruszek,
- sok z 2 cytryn,
- dodatkowo: laska wanilii.
Wsyp do miski 4 szklanki cukru, ułóż na nim 4 obrane i pokrojone gruszki. Skrop je sokiem z jednej cytryny. Potem posyp 3 szklankami cukru, a na wierzchu ułóż kolejne 4 gruszki i znowu polej sokiem z cytryny. Zostaw na jeden dzień.
Potem odcedź sok, zagotuj go i zbierz osad. Do gorącego syropu wrzuć gruszki. Smaż, aż konfitura zgęstnieje, przełóż ją do słoików. Możesz do nich włożyć po kawałku laski wanilii.
Tekst: Joanna Zaguła
Zdj. Getty Images, Shutterstock