Jak jeść kiszonego kalafiora? W sałatkach, z dodatkiem żółtego, pokrojonego w kosteczkę sera, z kaszami czy mięsem. Jeśli do słoika z kiszonką wrzucisz plasterek buraka, kalafior zmieni kolor na różowy. Z kolei łyżeczka kurkumy i curry (bardzo do siebie pasują!) zabarwią różyczki na żółto.
Weź na cztery słoiki kiszonego kalafiora:
•kalafiora
•2 litry wody
•2 czubate łyżki soli kamiennej
•kilka gałązek kopru
•główkę czosnku
•korzeń chrzanu
Podziel kalafiora na małe różyczki, zalej chłodną wodą na pół godziny, by pozbyć się ewentualnych robaków. Chrzan zestrugaj w wiórki, rozdziel przyprawy na cztery słoiki. Włóż do nich kalafiora, zalej gorącą solanką i zakręć. Kiedy po tygodniu gwałtowne buzowanie się uspokoi, można je przenieść do spiżarki.
Tekst: Karolina Zawadzka
Zdjęcie: East News