Jak jeść kiszone rzodkiewki? Mają kwaśno-orzechowy smak i są pyszne solo lub maczane w jogurcie czy śmietanie. Latem można zrobić rzodkiewkowy chłodnik. Pasują też do domowego sushi.
Weź na 3-4 słoiki kiszonych rzodkiewek:
•5 pęczków rzodkiewek
•2 litry wody
•2 czubate łyżki soli
•koper
•6-8 ząbków czosnku
•2 łyżeczki ziaren gorczycy
Umyte rzodkiewki włóż do słoików, dodaj po 2 ząbki czosnku, trochę kopru i gorczycy. Zalej chłodną solanką, dzięki temu będą bardziej chrupkie. Przykryj gazą i przez 3-4 dni zbieraj pianę z wierzchu, a potem zakręć i gotowe! Jeśli mają przetrwać zimę, trzeba je zapasteryzować.
Tekst: Karolina Zawadzka
Zdjęcie: Getty Images