Jak jeść kiszone pomidory? Jeszcze miesiąc, dwa po ukiszeniu będą jędrne, więc nadają się do sałatek i na kanapki. Kiedy zmiękną, możesz je dodawać do gulaszu wołowego. Albo zrobić z nich kiszoną pomidorówkę – przetarte przez sito połącz z bulionem. Niebo w gębie.
pomidory
Weź na dwa duże słoiki: •12-14 twardych niewodnistych pomidorów, np. odmiany lima
•4 ząbki czosnku •4 cm drobno posiekanego korzenia chrzanu •łyżkę ziaren gorczycy •2 liście laurowe
•2 kwiaty kopru •6 ziarenek pieprzu •litr wody •czubatą łyżkę soli
Zagotuj wodę z solą. Do słojów włóż przyprawy i umyte, ponakłuwane wykałaczką pomidory. Zalej ciepłą jeszcze, ale nie gorącą solanką i zakręć. Po 4-7 dniach, kiedy kiszonka przestanie buzować, dokręć jeszcze mocniej i odstaw w chłodne miejsce.
Tekst: Karolina Zawadzka
Zdjęcie: Shutterstock