Kapary z nasturcji
Nasturcjowe „kapary” doskonale sprawdzą się w sałatkach, sosach i jako dodatek do mięs.
- dojrzewające nasiona nasturcji
- woda
- sól
- 1/4 szklanki octu
- 1/2 szklanki cukru
- przyprawy (goździki, cynamon, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz)
Do pierwszych przymrozków kwitną jednoroczne nasturcje. Pod parasolkowatymi liśćmi i fontannami żółtych, czerwonych i pomarańczowych kwiatów, tuż przy ziemi dojrzewają groszkowate, pomarszczone nasiona. Zanim zdrewnieje im skórka, można je jeść. Marynowane smakują i wyglądają jak kapary. Płuczemy je i gotujemy w lekko osolonej wodzie mniej więcej 10 minut. Zalewę przygotowujemy z ¼ szklanki 10-procentowego octu, 1½ szklanki wody, ½ szklanki cukru i przypraw (goździków, cynamonu, listków laurowych, ziela angielskiego, pieprzu). Słoiczki z nasionami w zalewie pasteryzujemy.
Zdjęcia: Gap Photos/East News, Stockfood/Free, Shutterstock