Jesienno-świąteczny kompot z owocami
Mój rodzinny jesienno-świąteczny kompot z owocami, który może być także w wersji "z prądem". Zazwyczaj robimy go na wigilię jako deser, ale nadaje się też na jesienne przyjęcia imieninowe lub wieczór andrzejkowy.
- kilogram mandarynek - 4 banany - 2 słoiki kompotu z czereśni lub wiśni - 1 słoik kompotu z gruszek lub jabłek - 3 goździki - lyżeczka cynamonu - łyżeczka wanilii (opcjonalnie, jeśli ktoś lubi słodsze) Można dodać: - 1 słoik kompotu ze śliwek
Mandarynki obrać, podzielić na kawałki. Banany obrać i pokroić w plasterki. W wazę lub misę wlać kompoty z owocami, dodać madarynki i banany. Wymieszać. Doprawić goździkami, wanilią i cynamonem. Moża dodać alkoholu, jeśli ktoś lubi. Smacznego!