Ucierana galaretka na zimę
Weź:
•1 kg soku z czerwonej porzeczki
•1 kg drobnego cukru do wypieków
Sposób przygotowania:
1. Porzeczki umyj i dokładnie osusz, wyciśnij z nich sok za pomocą lnianej ściereczki, zważ, ile masz soku, i dodaj taką samą ilość cukru.
2. Utrzyj cukier z sokiem w misce drewnianą pałką, aż się dokładnie rozpuści. Miska i pałka powinny być wcześniej sparzone.
3. Przelej wszystko do również wyparzonych słoików, zakręć starannie i pasteryzuj.
Ja robię to w zmywarce – ustawiam program na 70ºC, ustawiam przetwory na półce i uruchamiam program bez żadnych detergentów.
Wyciągam słoiki dopiero wtedy, gdy całkiem wystygną.
Smacznego!
PRZEPIS ORAZ ZDJĘCIE: KINGA BŁASZCZYK- WÓJCICKA GREENMORNING.PL