Dżem z moreli i cytryny
W zimie marzymy o lecie i wtedy właśnie warto mieć pod ręką słoiczek dżemu z moreli, który z prędkością światła znów zabierze nas wspomnieniami do ciepłych dni.
Przepis na przepyszny dżem z moreli i cytryny. Zatrzymaj smak lata na dłużej!
Weź:
•2 kg moreli
•2 szklanki drobnego cukru
•2 cytryny
•listki mięty (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Morele umyj. Przekrój je na pół i wyjmij pestki.
2. Wrzuć do garnka. Dosyp cukier i dodaj wyciśnięty z cytryn sok. Garnek postaw na gazie.
3. Kiedy morele puszczą sok, a cukier się rozpuści, zmniejsz płomień i mieszaj od czasu do czasu.
4. Po dwóch godzinach przełóż do słoików, zakręć i wstaw na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 120°C.
TEKST: BEATA WOŹNIAK ZDJĘCIA: Shutterstock.com