Dżem pomidorowy z chili
Marta Wajda, projektantka i fotografka, od kilku lat zajmuje się kateringiem i produkcją przetworów Made with Love.
Zabawne, ale zauważyłam, że jako projektantka do moich przetworów podchodzę jak do projektu. Najpierw wymyślam sobie warzywo lub owoc, potem szukam dla niego formy, czyli przepisu. Na przykład pomysł na dżem z pomidorków cherry z wanilią wziął się stąd, że kiedyś na straganie u zaprzyjaźnionego rolnika zobaczyłam pomidorki w różnych kolorach. Były tak piękne, że musiałam je kupić. Nie chciałam, aby po przerobieniu straciły fason i kolory, więc kombinowałam tak długo, aż osiągnęłam cel. Dżem okazał się hitem.
Chociaż robię przetwory z najróżniejszych warzyw i owoców – od galaretki z ogórków po chutney z porzeczek, to najbardziej na świecie lubię właśnie pomidory. Ubóstwiam je do tego stopnia, że na tarasie w centrum Warszawy uprawiam w donicach kilkanaście różnych odmian: bawole serca, koktajlowe, gargamele, czerwone kapturki, tygrysie, czarne... I w tym roku po raz pierwszy wyhodowałam sadzonkę z pestki! Bo to wcale nie jest trudne. Wystarczy wyjąć pestki z pomidora ulubionego gatunku, oczyścić je ze śluzu chusteczką, wysuszyć i przechować do wiosny. Potem wsadzić do ziemi i chuchać, dmuchać na nie, jak na każde inne nasionko.
Mój pierwszy słoiczek konfitur zrobiłam z sycylijskich pomarańczy. Dostałam od przyjaciół całą skrzynkę i nie byłam w stanie zjeść takiej ilości. Nie lubię marnować jedzenia, więc postanowiłam je jakoś inaczej zagospodarować.
Weź:
•kilogram pomidorów (z małą ilością pestek)
•4 ząbki czosnku
•sok z połówki cytryny
•kawałek obranego imbiru (około 5 cm)
•4 łyżki sosu rybnego
•trochę ponad półtorej szklanki cukru
•2 papryczki chili (lub według uznania)
Połowę pomidorów pokrój na ćwiartki, usuń środki i wrzuć do blendera razem z czosnkiem, sosem rybnym, imbirem, sokiem z cytryny i papryczkami chili (bez pestek!). Zmiksuj na gładko. Wlej na głęboką patelnię, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i wsyp cukier, a gdy się rozpuści, dodaj pozostałe pomidory pokrojone w kostkę. Smaż, aż masa stanie się szklista i gęsta. Przełóż gorący dżem do wyparzonych słoików, zakręć, odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
Wysłuchała: Agnieszka Berlińska
Zdjęcia: Eliza Krakówka, Shutterstock