Domowe pektyny z jabłek
Weź:
•kilogram kwaśnych jabłek
•4 szklanki wody
Jabłka umyj, obierz, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. W dużym garnku gotuj na średnim ogniu wodę z jabłkami, aż będą bardzo miękkie. Odstaw do wystygnięcia. W sporej misce rozłóż duży kawałek gazy, wlej owoce z wodą. Zawiąż materiał tak, by tworzył tobołek pełen jabłek, i podwiąż, żeby sok skapywał do miski. Odstaw na kilka godzin, po czym sok wlej do garnka i gotuj, aż zmniejszy objętość o połowę. Uzyskane w ten sposób pektyny trzeba zużyć w ciągu 3-4 dni albo zamrozić. Zamrożone można przechowywać pół roku.
Wysłuchała: Agnieszka Berlińska
Zdjęcia: Eliza Krakówka, Shutterstock
Kompletny poradnik o pektynach: https://sklepy-zielarskie.pl/blog/pektyny/
Gdzie kupić pektyny do drzemów tanio: https://mojanatura.pl/glowna/2044-pektyna-do-dzemow-30g-cg-5903111093006.html