Domowa kapusta kiszona

Chcesz się odchudzić, oczyścić i lepiej poczuć – zrób w domu pyszne kiszonki. Nie tuczą, są skarbnicą witamin i minerałów. Wzmacniają odporność na infekcje, pomagają wyjść z osłabienia. Fermentują w naturalny sposób, a powstający wtedy kwas mlekowy hamuje rozwój bakterii i oczyszcza organizm z toksyn. Mają dużo błonnika, który wspomaga trawienie i utrudnia wchłanianie tłuszczów. Kapustę poszatkujesz w pół godziny, ukisisz w dwa-trzy dni.
- główka kapusty
- marchewka
- kminek
- sól
Oto najprostszy przepis na kiszoną kapustę: pokrój cieniutko główkę kapusty, na grubej tarce zetrzyj marchewkę, dodaj łyżeczkę sparzonego kminku i 2 łyżki soli. Wymieszaj, mocno ubij w kamionkowym lub emaliowanym garnku, na wierzch połóż talerzyk i przyciśnij kamieniem. Zalej gorącą wodą. Po 3-5 dniach kapusta jest gotowa.
Tekst: Joanna Halena
Fotografie: Stockfood/Free, Anna Słomczyńska