Chleb Zosi
Zosia bez przerwy coś piecze. Nie ukrywa wypracowywanej latami receptury na swój chleb. Chętnie dzieli się mąką, przepisem i zakwasem.
Chleb Zosi - przepis na dwie 25-centymetrowe keksówki
Składniki:
zakwas
0,6 kg mąki żytniej razowej
0,5 kg mąki pszennej jasnej
3 łyżeczki soli
ciepła (ale nie gorąca) woda
słonecznik, pestki dyni,
siemię lniane, orzechy
Połącz zakwas, szklankę mąki żytniej, półtorej szklanki mąki pszennej i wodę. Wyjdzie gęsty zaczyn. Przykryj go lnianą ściereczką i odstaw na mniej więcej 10 godzin, najlepiej na noc. Kiedy dojrzeje, dodaj resztę mąki – żytniej i pszennej – sól, pestki, ziarenka i wyrabiaj kilka minut. Jeśli jest za suche (Zosia mówi, że powinno być jak „bardzo gęste błoto”), dolej troszkę wody. Zostaw do wyrastania w ciepłym i spokojnym miejscu na 3-4 godziny, żeby co najmniej o połowę zwiększyło swoją objętość.
Formy keksówki natłuść cieniutko olejem i przełóż do nich wyrośnięte ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 40-60 minut. Łyżkę ciasta zostaw sobie na później – to będzie zakwas na następny chleb. Trzymaj go w lodówce w zamkniętym słoiku. Zużyj w ciągu dwóch tygodni.
Kiedy chleb w keksówkach podrośnie, wstaw je na półtorej godziny do gorącego pieca lub piekarnika nagrzanego do 220˚C.
Powodzenia!
Jeśli masz pytania, napisz do Zosi: zoska495@gmail.com, lub odwiedź jej profil na Facebooku: Zagroda Przy Szlaku Dragonów Pruskich.
Przeczytaj też koniecznie: DOM PACHNĄCY CHLEBEM
Zdjęcia: Gutek Zegier