Chleb na liściu chrzanu – prawdziwy regionalny przepis prosto z Podhala
Prawdziwy regionalny przepis prosto z Podhala.
WEŹ:
- 400 g ziemniaków
- 5 dag drożdży
- 500 ml wody
- 200 g mąki żytniej
- 800 g mąki pszennej
- kilka liści chrzanu
WYKONANIE:
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę. Z drożdży, mąki żytniej, ziemniaków i 125 ml ciepłej wody zrobić zaczyn. Po ok. 30 minutach – gdy masa podwoi swoją objętość – dodać mąkę pszenną i 375 ml wody, wyrobić chleb. Odstawić do wyrośnięcia. Chleb piec na liściach chrzanu przez godzinę w temperaturze 190–200 stopni.
Tekst: Magda Grzebyk autorka bloga Krytyka Kulinarna
Zdjęcia i stylizacja: Asia Matyjek/ Studio Odczaruj Gary
Zdjęcia i przepisy pochodzą z książki Magdy Grzybek Cudowna manowce. Wszystko, co w Polsce najlepsze
Wydawnictwo Edipresse Polska 2019