Ziołowy labneh w oliwie

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: Składnik: Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Przetwory

Przepis na pyszny ziołowy labneh w oliwie.

Weź:
•półtorej szklanki sera labneh
•półtorej łyżeczki soli
•po pół łyżeczki pieprzu i wędzonej papryki
•szklankę oleju gorczycowego i szklankę oliwy (lub 2 szklanki oliwy)
•ząbek czosnku
•gałązki świeżego rozmarynu, tymianku, oregano
•całe albo drobno siekane zielone oliwki

Do obtoczenia serowych kulek:
•grubo tłuczony kolorowy pieprz
•suszone i świeże liście oregano
•świeże liście tymianku
•siekane świeże zielone chili lub papryczki pepperoni bez pestek
•siekaną cebulę albo czosnek
•świeżo starty imbir bądź suszony dodany do sera

Labneh wymieszaj z przyprawami, uformuj kulki. Do każdej możesz włożyć po oliwce. Obtocz w mieszance i ułóż na dnie naczynia z gałązkami ziół. Zalej oliwą z olejem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Trzymaj w lodówce minimum 2 dni, zużyj w ciągu miesiąca.

POLECAMY TAKŻE: jak zrobić domowy labneh krok po kroku?

Tekst i zdjęcie: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, www.greenmorning.pl
Współpraca: Jadwiga Bernie