Ziołowy labneh w oliwie
Przepis na pyszny ziołowy labneh w oliwie.
Weź:
•półtorej szklanki sera labneh
•półtorej łyżeczki soli
•po pół łyżeczki pieprzu i wędzonej papryki
•szklankę oleju gorczycowego i szklankę oliwy (lub 2 szklanki oliwy)
•ząbek czosnku
•gałązki świeżego rozmarynu, tymianku, oregano
•całe albo drobno siekane zielone oliwki
Do obtoczenia serowych kulek:
•grubo tłuczony kolorowy pieprz
•suszone i świeże liście oregano
•świeże liście tymianku
•siekane świeże zielone chili lub papryczki pepperoni bez pestek
•siekaną cebulę albo czosnek
•świeżo starty imbir bądź suszony dodany do sera
Labneh wymieszaj z przyprawami, uformuj kulki. Do każdej możesz włożyć po oliwce. Obtocz w mieszance i ułóż na dnie naczynia z gałązkami ziół. Zalej oliwą z olejem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Trzymaj w lodówce minimum 2 dni, zużyj w ciągu miesiąca.
POLECAMY TAKŻE: jak zrobić domowy labneh krok po kroku?
Tekst i zdjęcie: Kinga Błaszczyk-Wójcicka, www.greenmorning.pl
Współpraca: Jadwiga Bernie