Syrop z fiołków

Trudność: Średnie Czas przygotowania: 150 minut Składnik: Owoce Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie: Przetwory

Syrop z fiołków ma fioletowy kolor i słodki zapach. Można go pić jak lekarstwo lub dla smaku dodawać do wody, herbaty czy deserów.

szklanka kwiatów fiołka
1/3 szklanki wódki
1/3 szklanki wody
2/3 szklanki miodu
łyżeczka soku z cytryny
wyparzona butelka lub słoiczek
gaza
 

Przepis na syrop z fiołków

Szklankę kwiatów fiołka wysyp na kartkę i poczekaj godzinę. Jeśli mieszkały w nich żyjątka, po tym czasie powinny opuścić swoje schronienie. Oberwij płatki, zalej ¹⁄3 szklanki wódki i ¹⁄3 szklanki wody. Zagotuj i trzymaj pod przykryciem na małym ogniu 5 minut. Odstaw na 5 godzin. Przeciśnij fiołki przez gazę, do odwaru dodaj ²⁄3 szklanki miodu i łyżeczkę soku z cytryny. Przelej do butelki. Podczas choroby pij po łyżce 4-6 razy dziennie.