Slimaki ze szpinakiem i ricottą.
Przepyszne ślimaki z ciasta francuskiego.- porcja ciasta francuskiego
- opakowanie serka ricotta
- opakowanie szpinaku
- oliwa
- sól, pieprz, czosnek (2 ząbki + kolorowy z torebki)
- ziarna słonecznikaCiasto rozwijamy z opakowania.
Szpinak siekamy, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, podsmażamy aż zwiędnie.
Dodajemy ricottę, przyprawiamy (dałam dość dużo czosnku ) i całość mieszamy.
Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Masę rozsmarowujemy na cieście, zwijamy w wałek i kroimy go w krążki (ok. 1,5 cm każdy).
Każdego ślimaka posypujemy słonecznikiem.
Krążki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 st. na ok 15 minut.
Należy pilnować ślimaków ponieważ ciasto francuskie lubi się przypalać.