Ruskie pierogi
Trudność:
Średnie
Czas przygotowania:
60 minut
Składnik:
Warzywa
, Zboża
Dieta:
Ogólna
Danie:
Danie główne

0.5 kg ugotowanych ziemniakow
250 g bialego sera
1 duza cebula
maslo
sol,pieprz
Ciasto
3 szklanki maki pszennej
2 lyzki oleju
2 zoltka
ciepla woda , solUdotowane ziemniaki mielimy i dodajemy bialy ser tez zmielony .Cebule pokroic w drobna kostke i podsmazyc na masle na lekko brazowiac ,po wystudzeniu dodac do ziemniakow z cebulka ,doprawic sola ,pieprzem mozna dodac ziolka wg uznania .
Do miski wsypac make dodac ciepla wode i mikserem zmieszac skladniki teraz dodac zoltka z olejem =zmiksowac dodajac sol. Jezeli masa bedzie zagesta dodac wode . Wyjac z naczynia i reka wyrobic na gladkie ciasto,rozwalkowac ,wyciac krazki i nalozyc farsz ,zlepic brzegi ciasta . W garnku w woda dodac sol i troszke oleju -gotowe pierogi klasc na wrzatek ,gotowac do wyplyniecia pierogow teraz zmniejszc ogien i jeszcze chwile gotowac. Lyzka cedzakowa wykladac i podawac z roztopionym maslem,cebulka lub wg upodobania.