Rabarbarowy koktajl dla dorosłych

Kwaskowaty rabarbar doskonale sprawdzi się w orzeźwiającym, słonecznie wiosennym drinku.

Składniki:

syrop:

•1/2 kilograma rabarbaru

•1/2 szklanki cukru

•1 ¼ szklanki wody

•kawałek skórki pomarańczowej

koktajl:

•sok z ½ limonki

•1/3 szklanki białego ginu, schłodzonego

•1/3 szklanki wytrawnego białego wermutu, schłodzonego

•1/3 szklanki wcześniej przygotowanego syropu rabarbarowego

•łyżeczka wody różanej

Sposób przygotowania:

Rabarbar pokrój w małe kawałki i razem z wodą, cukrem i skórką pomarańczową umieść w rondu, zagotuj. Duś na wolnym ogniu 15-20 minut, aż rabarbar zmięknie. Przecedź syrop przez gęste sitko, bardzo delikatnie dociskając, pozwól mu dokładnie odcieknąć. Schłodź w lodówce. Wszystkie składniki koktajlu wymieszaj w szejkerze razem z kostkami lodu, rozlej do szklanek.

Przepis: Matylda Rosłaniec

Zobacz również