Rabarbarowy koktajl dla dorosłych
Kwaskowaty rabarbar doskonale sprawdzi się w orzeźwiającym, słonecznie wiosennym drinku.
Składniki:
syrop:
•1/2 kilograma rabarbaru
•1/2 szklanki cukru
•1 ¼ szklanki wody
•kawałek skórki pomarańczowej
koktajl:
•sok z ½ limonki
•1/3 szklanki białego ginu, schłodzonego
•1/3 szklanki wytrawnego białego wermutu, schłodzonego
•1/3 szklanki wcześniej przygotowanego syropu rabarbarowego
•łyżeczka wody różanej
Sposób przygotowania:
Rabarbar pokrój w małe kawałki i razem z wodą, cukrem i skórką pomarańczową umieść w rondu, zagotuj. Duś na wolnym ogniu 15-20 minut, aż rabarbar zmięknie. Przecedź syrop przez gęste sitko, bardzo delikatnie dociskając, pozwól mu dokładnie odcieknąć. Schłodź w lodówce. Wszystkie składniki koktajlu wymieszaj w szejkerze razem z kostkami lodu, rozlej do szklanek.
Przepis: Matylda Rosłaniec