Pyszna plecionka z oscypkiem

Trudność: Trudne Czas przygotowania: 1 godz. Składnik: Zboża , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Przekąski

Smakowity pleciony chleb przypominający chałkę. Z pikantnym podhalańskim oscypkiem. Świetny jako zakąska do wytrawnych win i dodatek do sałat, np. z pieczoną wątróbką lub piersią z kurczaka.

Weź:
•kilogram mąki
•łyżkę soli
•5 dag świeżych drożdży
•450 ml mleka
•2 łyżki oliwy z oliwek
•2 jajka
•łyżeczkę cukru
•15 dag grubo tartego sera
•gałązkę rozmarynu lub kminek

Przesiej mąkę z solą do miski. Drożdże rozrób z cukrem, czterema łyżkami ciepłego mleka i czterema łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i zostaw, żeby wyrosły. Gdy rozczyn podwoi objętość, dodaj resztę mleka z roztrzepaną w nim oliwą, pozostałą mąkę, jaja i ser, i wyrabiaj do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta, które odstaje od ręki (jeśli będzie za ścisłe, dodaj troszkę wody). Uformuj z ciasta kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe i ciche miejsce – ciasto powinno powiększyć się dwukrotnie.

Wyłóż je wtedy na posypaną mąką stolnicę, podziel na trzy równe części, każdą zroluj w kiełbaskę i spleć je ze sobą w warkocz. Końcówki zlep, mocząc je delikatnie wodą. Przełóż na natłuszczoną blachę do pieczenia, raz jeszcze przykryj i odstaw na kolejne 40–60 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Drożdżowo-serowy warkocz skrop wodą, posyp tartym oscypkiem i kminkiem lub rozmarynem. Piecz przez 45–50 minut, aż pięknie wyrośnie i się zarumieni.

Tekst: Michalina Kaczmarkiewicz
Fotografie: Karolina Migurska-Szewczyk, Paulina Olinkiewicz, Anna Bereza, Stockfood/Free
Kolyba „Na szańcach” Piotr Kohut, Koniaków 33, www.goraleslascy.pl, kolyba@op.pl