Ajerówka powinna nabierać mocy przez co najmniej 4-5 miesięcy. Na przekąskę do tej wódki nasze prababki podawały konfiturę z korzeni tataraku smażoną w miodzie.
- korzeń tataraku
- łyżka skórki otartej z pomarańczy
- kilka ziarenek kardamonu
- kawałeczek pokruszonej kory cynamonu
- litr wódki 45°
W pierwszych dniach czerwca wykop korzeń tataraku, oskrob go, umyj i osusz na ściereczce. Do gąsiorka wrzuć kawałek świeżego korzenia tataraku, łyżkę skórki otartej z pomarańczy, kilka ziarenek kardamonu i kawałeczek pokruszonej kory cynamonu, zalej litrem 45° wódki i zostaw w ciepłym miejscu na 8-10 dni. Od czasu do czasu potrząśnij gąsiorem. Po 10 dniach wódkę zlej, przefiltruj przez gazę lub bibułę i rozlej do butelek, szczelnie je korkując. Ajerówka powinna nabierać mocy przez co najmniej 4-5 miesięcy. Na przekąskę do tej wódki nasze prababki podawały konfiturę z korzeni tataraku smażoną w miodzie. Ajerówka jest doskonałym aperitifem, ponieważ wzmaga apetyt. Jest także dobra dla osób wysilających szare komórki, jako że korzystnie wpływa na pracę mózgu i wzmacnia układ nerwowy. Najlepiej smakuje schłodzona do 12°C.
Tekst: Patrycja Sapielkin-Strupiechowska, Joanna Zatorska
Fotografie: Biosphoto/ East News, Naturepl/ Be&W, Stockfood/ Free, shutterstock.com