Pomidorowy chutney
Gęsty pomidorowy sos uprzyjemni jesień. Możesz stosować go jako keczup.
• 10 średnich dojrzałych pomidorów malinowych
• pół kilograma dojrzałych pomidorków koktajlowych
• łyżka brązowego cukru
• łyżka octu winnego
• sól
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• łyżka startego na tarce korzenia imbiru
• po pół łyżeczki kuminu i nasion czarnej gorczycy
Pomidory sparz, obierz, usuń nasiona. Pokrój i odlej sok. Wrzuć do szerokiego garnka o grubym dnie i odparuj, aż będą miały konsystencję konfitur. Dodaj cukier, ocet winny i sól do smaku. Na małej patelni rozgrzej olej, dodaj imbir, podsmaż, aż się lekko zezłoci, wrzuć nasiona kuminu i gorczycy, przykryj i smaż jeszcze chwilę, aż gorczyca przestanie strzelać (jak popcorn) i poczujesz mocny zapach kuminu. Uważaj, by nie przypalić! Wymieszaj przyprawy z chutneyem.
Podawaj ciepły lub zimny zamiast keczupu.
przepis: Kinga Błaszczyk-Wójcicka
greenmorning.pl
Fotografka i stylistka kulinarna
pomoc w realizacji sesji: Ewa Michalska