Pasta rydzowa

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 15 minut Składnik: Warzywa Dieta: Ogólna , Wegetariańska Danie: Przekąski

Pasta z rydzów - świetna do pieczywa, sosu lub gulaszu!

• kilogram okazałych rydzów
• 2 duże marchwie
• 2 czerwone papryki
• papryczka chili
• 2 duże cebule
• 2 mięsiste pomidory
• płaska łyżka czerwonej słodkiej papryki
• sól
• pieprz
• majeranek (opcjonalnie)
• pół szklanki oleju do smażenia

Oczyszczone rydze blanszuj 5 minut i odcedź. Pozostaw do wystudzenia. Cebulę pokrój w plastry.  

Na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim rydze z cebulą. Kiedy wystygną, dokładnie zmiksuj. Papryki, pomidory i marchew pokrój w kostkę i duś, podlewając niewielką ilością wody. Ostudź i zmiksuj. Wszystkie składniki połącz i dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Tak przygotowaną pastę włóż do słoików i pasteryzuj w kąpieli wodnej albo w piekarniku (30 minut w 105°C).

W chłodnym miejscu słoiki możesz trzymać nawet rok, a po otwarciu – tydzień.

Pasta jest świetna jako smarowidło do świeżego pieczywa, grzanek lub krakersów, baza do sosu, zupy czy gulaszu.  
 

Przepis pochodzi z restauracji Stary Dom Zdrojowy
wysowa 12, Wysowa-Zdrój
www.wysowa.com.pl 

fot. Gutek Zegier