Pasta rydzowa
Pasta z rydzów - świetna do pieczywa, sosu lub gulaszu!
• kilogram okazałych rydzów
• 2 duże marchwie
• 2 czerwone papryki
• papryczka chili
• 2 duże cebule
• 2 mięsiste pomidory
• płaska łyżka czerwonej słodkiej papryki
• sól
• pieprz
• majeranek (opcjonalnie)
• pół szklanki oleju do smażenia
Oczyszczone rydze blanszuj 5 minut i odcedź. Pozostaw do wystudzenia. Cebulę pokrój w plastry.
Na patelni rozgrzej olej i przesmaż na nim rydze z cebulą. Kiedy wystygną, dokładnie zmiksuj. Papryki, pomidory i marchew pokrój w kostkę i duś, podlewając niewielką ilością wody. Ostudź i zmiksuj. Wszystkie składniki połącz i dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Tak przygotowaną pastę włóż do słoików i pasteryzuj w kąpieli wodnej albo w piekarniku (30 minut w 105°C).
W chłodnym miejscu słoiki możesz trzymać nawet rok, a po otwarciu – tydzień.
Pasta jest świetna jako smarowidło do świeżego pieczywa, grzanek lub krakersów, baza do sosu, zupy czy gulaszu.
wysowa 12, Wysowa-Zdrój
www.wysowa.com.pl
fot. Gutek Zegier