Pachnący grzaniec z żurawiną i rozmarynem
Trudność:
Łatwe
Czas przygotowania:
20 minut
Składnik:
Owoce
Dieta:
Ogólna
Danie:
Napoje
, Na Boże Narodzenie

Na grzaniec weź:
butelkę czerwonego wina lub bezalkoholowy glögg
miód
2 pomarańcze
½ szklanki świeżej żurawiny
2 laski cynamonu
kilka goździków
2–3 gwiazdki anyżu
kilka gałązek rozmarynu
cukier trzcinowy
Przygotowanie:
Do garnka wlej wino oraz sok wyciśnięty z pomarańczy. Dodaj żurawinę, plasterki pomarańczy, laski cynamonu, anyż oraz goździki (najlepiej wbij je w skórkę pomarańczy), rozmaryn, miód. Podgrzewaj, aż zacznie parować (nie gotuj). Podawaj na gorąco. Zamocz krawędzie szklanek i obtocz je w brązowym cukrze.