Pachnący grzaniec z żurawiną i rozmarynem

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 20 minut Składnik: Owoce Dieta: Ogólna Danie: Napoje , Na Boże Narodzenie

Na grzaniec weź:

butelkę czerwonego wina lub bezalkoholowy glögg
miód
2 pomarańcze
½ szklanki świeżej żurawiny
2 laski cynamonu
kilka goździków
2–3 gwiazdki anyżu
kilka gałązek rozmarynu
cukier trzcinowy

Przygotowanie:

Do garnka wlej wino oraz sok wyciśnięty z pomarańczy. Dodaj żurawinę, plasterki pomarańczy, laski cynamonu, anyż oraz goździki (najlepiej wbij je w skórkę pomarańczy), rozmaryn, miód. Podgrzewaj, aż zacznie parować (nie gotuj). Podawaj na gorąco. Zamocz krawędzie szklanek i obtocz je w brązowym cukrze.