Nalewka z jagody kamczackiej
Wyjątkowa nalewka z jagody kamczackiej.
- 1kg owoców jagody kamczackiej
- 0,5kg cukru
- 0,5l wódki
- 40% 0,5l spirytusu
- kawałek kory cynamonu
Jagody wrzucić do słoja przesypując cukrem. Przykryć gazą i odstawić na ok. tydzień.
Co jakiś czas wstrząsnąć naczyniem. Gdy jagody puszczą sok dolać spirytus, dorzucić cynamon, zamknąć szczelnie i odstawić na miesiąc.
Po miesiącu zlać płyn a owoce zalać wódką i odstawić na dwa tygodnie.
Na koniec odcedzić owoce, połączyć płyny, rozlać do butelek (sklarować wcześniej) i niech dojrzewa przez 6 miesięcy.
Owoce po wytrawianiu trzymają się dzielnie, nie rozpadają się.
Można ich używać jako dodatek do lodów i kremów do ciast.
Sprawdzone.
zdjęcie: shutterstock