MULE PO ORMIANSKU

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Zboża , Mięso Dieta: Ogólna Danie: Danie główne
 

50 duzych ladnych muli 250 gr ryzu 3 cebule bukiet pietruszki, koperku i miety pieprz jedna garsc orzeszkow pini oliwa do smazenia

Obieramy mule z wlokien , wyrzucamy te ktore sa juz otwarte, nastepnie gotujemy je w bardzo malej ilosci wody, okolo 10 minut. Mule powinny sie otworzyc podczas gotowania. W miedzy czasie cebule obieramy i kroimy w kostke, smazymy na oliwie aby sie zeszklila , dosypujemy ryz podsmazajac go kilka minut i uwazajac aby sie nie spalil, pieprzymy , dodajemy wszystkie ziola oraz orzeszki pini , laczymy wszystko dokladnie. Nadziewac mule farszem mala lyzeczka , zamykajac druga strona muszelki i zawiazujac je nitka aby sie nie otwarly podczas gotowania .Ukladamy je , w garnku jeden obok drugiego ,jak zabraknie miejsca to ukladamy jeden na drugim , zalewajac je woda pozostala z gotowania i dolewajac zwyklej wody z kranu tak aby mule byly przykryte .Gotowac okolo 30-40 minut.