Letni szprycer na płatkach
Zobacz ten orzeźwiający przepis na letniego drinka!
WEŹ:
•butelkę wina rose
•cytrynę
•8 łyżek cukru
•8 łyżek wody
•garść płatków róży
•lód
•zimną wodę (gazowaną lub nie)
•100 ml czystej wódki (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
1. Zagrzej w garnku wodę z cukrem i mieszaj, aż powstanie syrop, ostudź.
2. Do dzbanka wlej butelkę wina i wódkę, dodaj pokrojoną w plastry cytrynę i dokładnie wymieszaj.
3. Dosłodź syropem cukrowym do smaku.
4. Płatki róży delikatnie pognieć w dłoniach, by uwolnić aromat.
5. Do szklanek wrzuć po kilka kostek lodu i szczypcie płatków, wlej porcję wina i do smaku dopełnij wodą.
6. Zamieszaj i podawaj.
Przepis: STANISŁAW GIEŻYŃSKI zdjęcie: shutterstock