Lemoniada mohito
Gorąco? Mamy na to przepis!
Weź:
•po sporej garści liści mięty i werbeny cytrynowej
•litr wody gazowanej
•300 g białych porzeczek + do dekoracji
•2 limonki
•4–5 łyżek miodu akacjowego (lub syropu z kwiatów czarnego bzu)
•kostki lodu
Sposób przygotowania:
1. Z limonek obetrzyj skórki i wyciśnij sok.
2. Porzeczki przepuść przez sokowirówkę.
3. Zmieszaj soki z liśćmi i gałązkami ziół, włóż do blendera wraz ze skórką limonki i miodem, zmiksuj dokładnie.
4. Przelej przez drobniutkie sitko.
5. Zalej wodą gazowaną i podawaj natychmiast z kostkami lodu oraz dodatkowymi porzeczkami (możesz je wcześniej zamrozić i użyć zamiast
kostek lodu).
Jeśli masz ochotę na coś alkoholowego, do lemoniady dodaj odrobinę białego rumu.
Przepis oraz zdjęcie: Kinga Błaszczyk- Wójcicka greenmorning.pl