Kompot z suszonych owoców
Tradycyjny dodatek na Boże Narodzenie, zwłaszcza na wigilijny stół - kompot z suszonych owoców: śliwek i fig z dodatkiem cynamonu.
Weź:
•¼ kg suszonych śliwek (bez pestek)
•¼ kg suszonych fig
•2 łyżki cukru
•sok i skórkę z cytryny
•kawałek cynamonu
Owoce przepłucz krótko w letniej wodzie i namocz na noc w osobnych naczyniach. Do śliwek dodaj łyżkę cukru i kawałek cynamonu, do fig – również łyżkę cukru oraz sok i kawałek skórki z cytryny. Zagotuj kompoty – śliwki powinny się raz zabałwanić, figi mogą naciągać pod przykryciem kilka minut. Na koniec kompoty łączymy, wyjmujemy skórkę i cynamon. Podajemy na deser podczas Wigilii.
Tekst: Józef Sitko
Fotografie: Stockfood/Free, Mariusz Izdebski, Agencja Gazeta