Kompot z suszonych owoców

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 120 minut Składnik: Owoce Dieta: Ogólna , Wegetariańska , Fit Danie: Przetwory

Tradycyjny dodatek na Boże Narodzenie, zwłaszcza na wigilijny stół - kompot z suszonych owoców: śliwek i fig z dodatkiem cynamonu.

Weź:

•¼ kg suszonych śliwek (bez pestek)

•¼ kg suszonych fig

•2 łyżki cukru

•sok i skórkę z cytryny

•kawałek cynamonu

Owoce przepłucz krótko w letniej wodzie i namocz na noc w osobnych naczyniach. Do śliwek dodaj łyżkę cukru i kawałek cynamonu, do fig – również łyżkę cukru oraz sok i kawałek skórki z cytryny. Zagotuj kompoty – śliwki powinny się raz zabałwanić, figi mogą naciągać pod przykryciem kilka minut. Na koniec kompoty łączymy, wyjmujemy skórkę i cynamon. Podajemy na deser podczas Wigilii.

Tekst: Józef Sitko
Fotografie: Stockfood/Free, Mariusz Izdebski, Agencja Gazeta