Herbata z poziomek i sok poziomkowy
Udomowione poziomki, czyli truskawki, rzadko zachwycają takim aromatem jak te leśne lub polne. Na dzikie trzeba także uważać i nie zjadać ich prosto z krzaczków. Z powodu łakomstwa można złapać niebezpieczną chorobę, zwaną bąblowicą. Jej nosicielami są lisy i wilki. Owoce, zanieczyszczone larwami tasiemca, bąblowca wielojamistego, mogą być groźne dla wątroby, płuc i mózgu. Myjmy więc koniecznie poziomki, zanim je zjemy, pod bieżącą wodą.
- kilka listków świeżej mięty
- kilka listków poziomki
- kilkanaście poziomek
- cukier
Najlepiej przesadźmy krzaczki najsmaczniejszych i najpiękniej pachnących leśnych poziomek do własnego ogródka. Wykopane z bryłką ziemi przyjmują się bez problemu. Rosły zresztą w ogrodach od wieków – jako rośliny ozdobne i lecznicze. Świeże owoce z herbariów w średniowieczu stosowano do wytwarzania past do zębów, sokiem likwidowano przebarwienia, pomagał też na oparzenia słoneczne. Przy odrobinie szczęścia może uda wam się wyhodować jakąś własną wspaniałą odmianę z olbrzymimi, bardzo wonnymi owocami. W końcu tak właśnie powstała truskawka. Leśne poziomki nie mają wygórowanych wymagań. Lubią lekką ziemię, ponoć te najbardziej soczyste rosną na glebie kredowej.
Ślicznie wyglądają jako obwódki klombów i rabatek albo ścieżek. Nie sadźcie ich jednak zbyt gęsto i za głęboko, bo będą chorować. Najlepsza odległość między krzaczkami to 30 cm. Z 30-40 kęp do późnej jesieni będziecie mieli przynajmniej litr owoców dwa razy w tygodniu. Gdy znudzą się wam świeże, będą doskonałe na pyszny sok do jesiennej herbaty. Na tarasach z kolei możecie w donicach zasadzić miniaturowe truskawki pnące lub zwisające; one też owocują kilka razy w roku i to niemal do przymrozków. Podjadanie ich podczas poobiedniego leżakowania to wielka frajda, choć, podobno, i poziomki, i truskawki najlepiej zbierać o poranku, bo wtedy mają wyjątkowo intensywny zapach.
POZIOMKOWA HERBATKA
kilka listków świeżej mięty oraz kilka listków poziomki zalewamy wrzątkiem i parzymy 3 minuty. Wrzucamy kilkanaście umytych poziomek i lekko słodzimy. Podajemy gorącą.
AROMATYCZNY SOK POZIOMKOWY DO HERBATY
Poziomki obieramy z szypułek, wkładamy warstwami do butelki. Każdą warstwę posypujemy niezbyt grubo cukrem. Butelkę stawiamy na słońcu, przykrywamy gazą. Po miesiącu sok przelewamy do wyparzonej flaszki, dla pewności można go raz zagotować i wlać dopiero po ostudzeniu.
Fotografia: Stockfood/Free