Galaretka antygrypowa z czarnego bzu

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 1 godz. Składnik: Owoce Dieta: Ogólna , Wegetariańska , Wegańska Danie: Przekąski

Owoce czarnego bzu to najlepszy lek na przeziębienia. Łyżeczka galaretki dziennie uodporni cię szybciej niż tabletki z apteki! Bez zrywaj podczas ładnej pogody, najlepiej dzień po deszczu. Wtedy będą miały najwięcej soku. Im czerwieńsze są łodyżki, tym lepsze owoce. Część zostaw na drzewie, dla ptaków. Kuleczki od łodyżek oddziel widelcem.

Weź:
•2 kilogramy owoców czarnego bzu
•3 szklanki cukru
•kilogram wczesnych kwaśnych jabłek
•sok z połowy cytryny

Bez zasyp cukrem, lekko ugnieć i odstaw, by puścił sok. Jabłka umyj, pokrój ze skórką i gniazdami nasiennymi na duże kawałki. Dolej pół szklanki wody i gotuj na małym
ogniu 2 godziny. Wrzuć na gęste sito i zostaw do odcieknięcia na pół godziny. Sok będzie bogaty w pektyny i zagęści galaretkę. Bez zagotuj z cukrem, potrzymaj na małym ogniu, aż będzie miękki, mieszaj co jakiś czas. Przetrzyj przez sito, by pozbyć się pestek. Masę z bzu połącz w garnku z sokiem z jabłek i z cytryny, gotuj 10 minut. Wlej do wyparzonych słoików.

Tekst: Karolina Zawadzka
Zdjęcie: Shutterstock