Chipsy jabłkowe
Weź:
• 2 chrupiące jabłka
• łyżkę glukozy
• cytrynę
• 2 arkusze papieru do pieczenia
Źródło: Święto jabłek
Jabłka umyj i pokrój w plasterki. Nie przejmuj się gniazdami nasiennymi – usuniesz je z gotowych chipsów. Do rondelka wyciśnij cytrynę, wsyp glukozę i podgrzewaj do rozpuszczenia. Zanurzaj każdy plasterek w roztworze i układaj na pergaminie. Wsadź jabłka do zamrażarki na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 100ºC, włóż blachy z jabłkami. Susz cztery godziny. Po wyjęciu chipsy będą miękkie, ale gdy wystygną, staną się kruche. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.
Tekst: Anna Billing/House of Pictures, Stanisław Gieżyński
Zdjęcia: Minna Mercke Schmidt/House of Pictures
Stylizacja: Marie Samnegard/House of Pictures