BAKLAZAN MOZZARELLA I POMIDOR

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Warzywa , Nabiał Dieta: Ogólna Danie: Przekąski
Na 4 osoby biore 2 -3 baklazany zalezy jakie sa duze Okolo 3 pomidorow 2 mozarele Oliwa z oliwek Sol, pieprz Ocet balsamiczny Dwa zabki czosnku Swieza bazylie lub mrozonaPomidory umyc i pokroic w plastry nie za grube oraz pokroic mozZarele w plastry. Na polmisku ukladac na przemian , mozzarella i pomidor, posolic i popieprzyc , polac delikatnie octem balsamicznym i oliwa z oliwek , posypac swieza posiekana lub mrozona bazylia. Odstawic. Baklazan potrafi miec czasami po usmazeniu twarda skorke, ale dzieje sie tak tylko dlatego, ze przechowywany byl w lodowkach i sprzedany poza sezonem , wiec radzilabym za kazdym razem go obrac choc w polowie zostawiajac paski. Kroimy go w plastry nie za grube i solimy zostawiajac tak na pol godziny az pusci sok, ja nie zawsze go sole , jak sie spiesze to tylko smaze plastry i nawet nie sa ,az takie gorzkie. Nastepnie ukladam warstwami robiac maly kopczyk , plaster baklazana plaster mozareli , pomidor , znowu baklazan , mozarele i pomidor , ja przystaje na drugiej wartswie i nie robie wiekszej bo trudniej pozniej ukroic. N oliwie ktora zostala ze smazenia baklazana podsmazam czosnek uprzednio przepuszczony przez praske , uwazac zeby sie nie przpalil to jest chwila moment, taki czosnek ukladamy na warstwie z baklazana na wierzch i polewamy sosem z pomidorow i mozareli .Podajemy ze salata zielona z sosem winegret.