BAKLAZAN MOZZARELLA I POMIDOR
Na 4 osoby biore 2 -3 baklazany zalezy jakie sa duze
Okolo 3 pomidorow
2 mozarele
Oliwa z oliwek
Sol, pieprz
Ocet balsamiczny
Dwa zabki czosnku
Swieza bazylie lub mrozonaPomidory umyc i pokroic w plastry nie za grube oraz pokroic mozZarele w plastry. Na polmisku ukladac na przemian , mozzarella i pomidor, posolic i popieprzyc , polac delikatnie octem balsamicznym i oliwa z oliwek , posypac swieza posiekana lub mrozona bazylia. Odstawic.
Baklazan potrafi miec czasami po usmazeniu twarda skorke, ale dzieje sie tak tylko dlatego, ze przechowywany byl w lodowkach i sprzedany poza sezonem , wiec radzilabym za kazdym razem go obrac choc w polowie zostawiajac paski.
Kroimy go w plastry nie za grube i solimy zostawiajac tak na pol godziny az pusci sok, ja nie zawsze go sole , jak sie spiesze to tylko smaze plastry i nawet nie sa ,az takie gorzkie.
Nastepnie ukladam warstwami robiac maly kopczyk , plaster baklazana plaster mozareli , pomidor , znowu baklazan , mozarele i pomidor , ja przystaje na drugiej wartswie i nie robie wiekszej bo trudniej pozniej ukroic. N oliwie ktora zostala ze smazenia baklazana podsmazam czosnek uprzednio przepuszczony przez praske , uwazac zeby sie nie przpalil to jest chwila moment, taki czosnek ukladamy na warstwie z baklazana na wierzch i polewamy sosem z pomidorow i mozareli .Podajemy ze salata zielona z sosem winegret.