Surówka z czerwonej kapusty z awokado, granatem i burakiem
Na surówkę z czerwonej kapusty weź:
- ¼ czerwonej kapusty
- 2 ugotowane buraki
- awokado
- ziarna z połówki granatu
- garść pestek słonecznika + ½ łyżeczki masła klarowanego + szczyptę chili
- ½ świeżego orzecha kokosowego (opcjonalnie)
NA SOS: •po 2 łyżki soku z cytryny i pomarańczy •po łyżce miodu i musztardy •4 łyżki oliwy •po kawałeczku czosnku i imbiru startych na tarce •sól i pieprz
Przygotowanie:
Kapustę zetrzyj razem z burakiem i obranym kokosem na tarce o grubych oczkach. Awokado pokrój w małe kawałki, słonecznik upraż na maśle klarowanym z odrobiną chili. Wymieszaj wszystko z granatem. Zmiksuj miód z musztardą oraz sokiem z cytryny i pomarańczy, dodaj odrobinę czosnku i imbiru, wlej oliwę cienkim strumieniem, cały czas mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Zalej sałatkę, dobrze wymieszaj i zostaw na 15 minut przed podaniem, żeby smaki się przegryzły.
TEKST I ZDJĘCIE: KINGA BŁASZCZYK-WÓJCICKA, GREENMORNING.PL