Sos cytrynowo-pieprzowy do ryb i drobiu
Sos cytrynowo-pieprzowy, idealny do ryb i drobiu.
SKŁADNIKI: 30 g masła 82% 2 łyżeczki mąki pszennej 1 szklanka esencjonalnego bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki śmietanki 30% 1 żółtko sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny, pieprz syczuański, pieprz biały, cukier, sól
PRZYGOTOWANIE: W rondelku rozpuścić masło, doda mąkę i szybko wymieszać by powstała zasmażka. Zestawić z ognia, powoli dolewać gorący bulion, cały czas mieszając energicznie trzepaczką, by nie porobiły się grudki. Postawić na ogniu, dolać wino oraz śmietankę. Podgrzać. Żółtko rozrobić z odrobiną sosu i dolać do rondelka. Wcisnąć sok z cytryny, dodać otartą skórkę, pieprz cytrynowy, świeżo zmielony pieprz syczuański, pieprz biały oraz cukier. W razie potrzeby dosolić (bulion i tak jest słony, tak samo pieprz cytrynowy). Podgrzać, nie zagotowywać! Podawać do grillowanych i pieczonych ryb oraz drobiu.