Sałatka z wędzonego śledzia z buraczkami

Trudność: Łatwe Czas przygotowania: 30 minut Składnik: Warzywa , Ryby Dieta: Ogólna Danie: Przekąski

Układając menu na Boże Narodzenie warto mięć tę pozycję na uwadze - sałatka z wędzonego śledzia z buraczkami.

Weź:

• 2 wędzone śledzie

• 4 średnie ogórki konserwowe

• łyżeczkę białego octu winnego

• buraka

• jabłko

• pół opakowania kwaśnej śmietany

• małą czerwoną cebulę

Jabłko obierz, pokrój w kostkę. Możesz skropić je sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Buraka ugotuj, obierz, pokrój w kostkę. Ogórki pokrój w plasterki. Mięso ryby oddziel od ości. Wrzuć wszystko do miski, polej śmietaną doprawioną octem i przyprawami, delikatnie wymieszaj. Na wierzchu połóż pokrojoną w piórka cebulę.

Tekst: Stanisław Gieżyński
Fotografie: Stockfood/Free