Sałatka z wędzonego śledzia z buraczkami
Układając menu na Boże Narodzenie warto mięć tę pozycję na uwadze - sałatka z wędzonego śledzia z buraczkami.
Weź:
• 2 wędzone śledzie
• 4 średnie ogórki konserwowe
• łyżeczkę białego octu winnego
• buraka
• jabłko
• pół opakowania kwaśnej śmietany
• małą czerwoną cebulę
Jabłko obierz, pokrój w kostkę. Możesz skropić je sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Buraka ugotuj, obierz, pokrój w kostkę. Ogórki pokrój w plasterki. Mięso ryby oddziel od ości. Wrzuć wszystko do miski, polej śmietaną doprawioną octem i przyprawami, delikatnie wymieszaj. Na wierzchu połóż pokrojoną w piórka cebulę.
Tekst: Stanisław Gieżyński
Fotografie: Stockfood/Free