Pomidory suszone na słońcu
Przepyszne suszone pomidory, które w zimie przypomną nam zapach i smak lata.
pomidory lima ( min. 3 kg ) sól gruboziarnista czosnek oliwa z oliwek ew. bazylia, papryka chili
Pomidory myjemy, wycieramy, rozkrajamy na pół ( wzdłuż) i wydrążamy środek ( odkładamy do garnka - nie wyrzucamy - ja robię z tego sos pomidorowy). Na desce lub stole układamy folię aluminiową i na niej układamy połówki pomidorów. Po ułożeniu pomidorów posypujemy je solą i zostawiamy w nasłonecznionym miejscu. Ja mieszkam w takim miejscu że na tarasie w ciągu dnia cały czas jest słońce, więc nie przenoszę pomidorów. Uwaga pomidory raz dziennie odwracamy na drugą stronę, żeby się równomiernie suszyły. Wieczorem tak gdzieś koło godziny 19 przykrywamy pomidory folią, lub zabieramy do domu, aby nie nawilgły. I tak postępujemy z pomidorami przez około 7-10 dni jeśli jest upalnie to może być krócej, uwaga pomidory lubią się "przypalać " czyli zmieniać kolor na.. czarny, takie pomidory smaku nie mają.. więc lepiej zdjąć je wcześniej. Jeśli pogoda nam nie dopisuje to możemy ususzyć pomidory w suszarce do warzyw lub w piekarniku. Tak ususzone pomidory układamy w słoikach, dodajemy obrany i pokrojony czosnek ( możemy dodać listki bazylii, papryczkę chili) i zalewamy oliwą ( ja zalewam zimną, ale słyszałam też o ciepłej oliwie ).